Je bent hier: Home / Project / Wirdum en Swichum groen en regenklaar

Wirdum en Swichum groen en regenklaar

Campagne “Wirdum en Swichum groen en regenklaar”

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden in ons land, met als gevolg dat de riolering in ons dorp dat niet altijd aan kan. Dit heeft tot gevolg dat het rioolwater via nooduitlaten (overstorten) in het oppervlaktewater terecht komt. Dit is voor het watermilieu erg schadelijk. Als we niks doen, komt dit steeds vaker voor. Ook verdwijnen in een snel  tempo veel plant- en diersoorten en raken de levende systemen verstoord. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.  Tijd voor actie!

Dorpsbelang Wirdum-Swichum wil met de campagne “Wirdum en Swichum groen en regenklaar” de inwoners van Wirdum en Swichum stimuleren en ondersteunen in het groen en regenklaar maken van onze tuinen.

Wat gaan we doen
Het verharden van tuinen vergroot het risico op wateroverlast. Het water moet weg kunnen in de ondergrond en bij voorkeur niet in het riool. Hiervoor kun je in je eigen tuin kleine of grote maatregelen nemen om het regenwater direct nuttig toe te passen.

Dorpsbelang wil de komende maanden verschillende acties organiseren in het kader van deze campagne.

Operatie Steenbreek

Elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, met minder tegels voorkom je daarom natte voeten. Dit zorgt ook nog eens voor een koelere tuin in de zomer. En mensen voelen zich prettiger en gezonder.

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die tegels wel nodig? Om een steentje bij te kunnen dragen, of een begin te maken voor meer vergroening in de tuin, organiseert Dorpsbelang op zaterdag 24 oktober samen met de Werkgroep Groen en de Gemeente Leeuwarden “Operatie steenbreek”. Houd hiervoor ook de Tuorkefretter van oktober, de website en uw brievenbus in de gaten.

Regentonnenactie

Maak Wirdum groen en regenklaar

Ook in Wirdum regent het vaker en harder. Water op straat of erger in huis.
Het verharden van tuinen is daarom niet altijd een goede oplossing. Het voorkomt dat regenwater het grondwater kan bereiken. Ook voor uw tuin is het goed om te weten dat er slimme kleine en grote maatregelen zijn waarmee je regenwater kunt opvangen en benutten.

Dorpsbelang Wirdum-Swichum is daarom de campagne “Wirdum en Swichum groen en regenklaar” gestart.

Om de eerste stap te zetten naar een tuin die regenklaar is heeft Dorpsbelang een ledenactie bedacht.
Wirdum regenklaar!

Een regenton is een eenvoudig middel om je tuin aan te passen aan het klimaat. Vaak hoor je zeggen ‘ja, maar wij hebben hier in Nederland toch water genoeg?’ Dat klopt, maar omdat het de laatste tijd steeds vaker veel regent in een kort tijdsbestek kan het riool het niet aan, wat resulteert in (afval)water-op-straat of het in werking treden van de riool overstort. En ‘nee’ omdat het ook regelmatig zo warm en droog is dat we de tuin moeten besproeien, vaak met drinkwater. Het waterbedrijf, het waterschap en de gemeente vinden dit een groot probleem, maar het past ook niet in het duurzaamheidsbesef wat steeds meer inwoners hebben. Een regenton is dus een goed idee en een eerste goede stap! Een regenton vangt bruikbaar regenwater op en voorkomt overbelasting van het riool en bespaart vaak op drinkwatergebruik.

Hoe krijgt u een regenton? 

Met deze Tuorkefretter krijgen alle leden van Dorpsbelang de informatie om voordelig een regenton aan te schaffen en kunt u alles over de actie lezen. In deze Tuorkefretter zit ook een voucher. Hiermee draagt Dorpsbelang mee aan de aankoop van de regentonnen. Met deze voucher kunt u dus met een mooie korting een eikenhouten regenton van 225 liter aanschaffen.

Met Martijn Rauwerda van Doe-het-zelf-winkel Hoyte v/d Wal (Verlengde Schrans 34) hebben we een prijsafspraak gemaakt en betaalt Dorpsbelang een deel van uw ton. U betaalt slechts €100,- voor een regenton (met deksel)! De winkelwaarde is € 139. Ook voor alle benodigde aansluitmaterialen en aansluitadvies en eventuele thuisbezorging kunt u hier goed terecht.

Nog eens extra subsidie van de gemeente Leeuwarden

Op dit moment heeft de gemeente Leeuwarden ook een extra subsidie om een regenton met korting aan te kunnen schaffen.

Op, https://www.leeuwarden.nl/nl/subsidies/slim-omgaan-met-regenwater, vindt u meer informatie over deze en alle andere gemeentelijke subsidies.

Om het voor onze leden nog makkelijker te maken hebben Martijn Rauwerda, de gemeente en Dorpsbelang ook hier een afspraak over kunnen maken. Bij de aanschaf van een regenton met voucher bij Hoyte vd Wal wordt de gemeentelijke subsidie (50% van de aanschafkosten, met een maximum van €25,-) gelijk verrekend. Het invullen en opsturen van het subsidieformulier en wachten op de toekenning hoeft dan allemaal niet meer.

De regenton kost u dan nog maar €75,-!

Let op! Deze actie loopt van 24 oktober tot 31 januari en geldt voor de eerste 100 regentonnen. De korting is alleen voor leden van Dorpsbelang Wirdum Swichum. Per voucher en per adres geldt één regenton.