Je bent hier: Home / Project / Werkgroep Groen

Werkgroep Groen

Een groen en leefbaar dorp. Samen genieten van de natuur, landschap en de cultuurhistorie. Dat is in het kort waar de Werkgroep Groen voor staat.

Eetbare en groene initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. De gemeente Leeuwarden telt momenteel 36 dorpen, die samen met de Leeuwarder wijken goed zijn voor verschillende grote en kleine initiatieven die bijdragen aan de eetbaarheid, vergroting van biodiversiteit en vergroening van de gemeente. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Het ontstaan van de groene en eetbare initiatieven zorgt voor veel gemeenschapsvorming en activeert en inspireert menig mens om hun leefomgeving te vergroenen en te participeren. Daarnaast is bewustzijn over onze consumptie voor steeds meer mensen een belangrijk argument om andere keuzes te maken als het om voeding gaat. Zo groeit de vraag naar bijvoorbeeld meer lokaal en duurzaam geproduceerde voeding. Daarnaast speelt ook duurzaamheid van voedingsproducten een grote rol bij onze voedselkeuze.

Misschien wil je zelf een initiatief starten, of wil je bijdragen aan een bestaand initiatief. Achterin het blad vind je hier meer informatie over, zoals handige tips bij het starten van een initiatief. Heb jij al een groen of eetbaar initiatief? Laat het de gemeente weten!

https://www.leeuwarden.nl/nl/file/36103/download

In overleg met betrokken dorpsbewoners en de gemeente kijken we hoe we ‘dorps-eigen groen’ kunnen ontwikkelen.

Bijvoorbeeld:

  • meer bloemrijke bermen met vlinders en insekten
  • aanplant van (fruit) bomen en bessenstruiken om samen te plukken
  • moestuinen en een gezamenlijke groententuin voor eigen dorp of voedselbank
  • composthopen in eigen tuinen
  • meer struweel voor vogels in en rond het dorp, waar helaas de weidevogels vrijwel zijn verdwenen
  • meer ruimte voor kleine zoogdieren zoals egels in de tuinen
  • ruimte bij huizen en kerken voor huiszwaluwen, mussen, spreeuwen, gierzwaluwen en vleermuizen tuinieren in sier- en moestuin als het even kan zonderkunstmest en bestrijdingsmiddelen

Over onze activiteiten berichten wij via deze pagina op de website van dorpsbelang en in de Tuorkefretter.

Contact opnemen met de werkgroep Groen? Stuur een mail naar db.wurdum.swichum@gmail.com

Donderdag 3 september 2020

Gratis perenbomen voor je tuin:
Door een snelle actie van Dorpsbelang Wirdum Swichum en werkgroep Groen lagen er vorige week 50 laagstam perenboompjes voor de Golle klaar om geplant te worden in de tuinen van Wirdum en Swichum. Na de grote actie waar iedereen een perenboom kon ophalen op verschillende plekken in Friesland had de gemeente Leeuwarden een aantal boompjes kunnen reserveren voor de dorpen en de wijken. We hopen dat we nog een aantal mensen blij hebben kunnen maken met een perenboompje. Heb je een leuke plek er voor gevonden en zou je hiervan een foto willen delen. Dan zouden wij zie graag op de mail ontvangen db.wurdum.swichum@gmail.com.