Je bent hier: Home / Verslag netwerkbijeenkomst 11 september

Verslag netwerkbijeenkomst 11 september

Harm Dijkstra wordt de nieuwe dorpenmanager en opvolger van Jennifer Batteram.
– Twee pitches: Nut en Nocht en de Dierenweide
– Een kleine 30 bezoekers, waaronder Louise van der Werf van Amarilys
– Spreker tijdens deze netwerkbijeenkomst is Jantien de Boer. In 2017 zorgde zij voor bekendheid van de term ‘landschapspijn’. Een term die veel pijn losmaakt bij burgers en boeren. Voor haar hele inleiding, zie elders op deze website.
– Martijn Koekoek praat ons bij over Hekkemieden en licht toe waarom het proces langer duurt dan waar in eerste instantie van was uitgegaan:
– Fase 1 is voor de zomer woonrijp gemaakt en de bestrating ligt er in. Kavels zijn verkocht, maar er is nog niet gebouwd. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de geplande twee woningen er toch gebouwd te krijgen.
– Van fase 2 en 3 was een uitwerkingsplan. Daar moest nog wel wat voor gebeuren. Op het uitwerkingsplan kwam bezwaar waarop het plan moest worden gewijzigd. Daarnaast zorgde het toevoegen van sociale (huur)woningen voor een tekort in de begroting van de gemeente. Volgens de regels mag dat niet. De gemeente heeft subsidie aangevraagd, waardoor de begroting nu weer sluitend is. Het uitwerkingsplan kan nu binnen 1 á 2 maanden in één keer voorgelegd worden aan de raad.
– Fase 2 en 3:de woningen die coöperatie WoonFriesland gaat bouwen, liggen klaar op een bouwplaats. Is bestemmingsplan vastgesteld dan kan de bouw daarvan van start en begin 2025 begonnen worden met de verkoop. Het hele gebied wordt in een keer in de loop van 2025 bouwrijp gemaakt. Achter Kielstra komt een grondwal, die komt uit de waterpartij die wordt aangelegd. Daar komen ook nieuwe speelelementen als alternatief voor wat er nu op het toekomstige bouwterrein staat.
– Er komen 12 sociale huurwoningen en 4 sociale koopwoningen. Wanneer er mensen zijn die samen bv 2 onder een kap willen bouwen kan dat ook. Is goedkoper dan wanneer ontwikkelaar het bouwt. Bij een twee-onder-een-kapwoning moet rekening gehouden worden met een grondprijs van 230 euro per vierkante meter (ex btw). De betaalbare koopgrens ligt tegenwoordig op 395.000 euro, geeft Koekoek aan. Hij noemt dat ‘randstadprijzen’. De gemeente wil proberen lager uitkomen. Bij de sociale
koopwoningen wordt gerekend op een prijs 250.000/275.000 euro. De markt krabbelt weer een beetje op; dat is ook zichtbaar in de rest van de gemeente, geeft Koekoek aan.
– WoonFriesland geeft in tegenstelling tot Elkien geen voorrang aan inwoners van het dorp die woningzoekend zijn. Koekoek doet de suggestie een handtekeningen actie te houden, zodat er een concrete lijst met namen komt van mensen die ingeschreven staan bij een woningbouwcoöperatie en graag in Wirdum willen blijven. Ook geeft hij aan dat wat betreft koop de gemeente in de verkoopstrategie wel mogelijkheden heeft. Bijvoorbeeld door het eerst op de eigen website te plaatsen en pas later op Funda.

Er worden twee pitches gehouden die beide groen licht krijgen van de aanwezigen:
– Nut en Nocht in de persoon van voorzitter Klaasje Tigchelaar en bestuurslid Eline Zandbergen verzorgen een pitch. Zij willen graag het stuk ‘Bingo’ van Tryater naar Wirdum Halen. Het stuk gaat in op de discussie over armoede en schulden. Doel is dat de voorstelling gratis toegankelijk is. Het streven is de voorstelling twee keer in Wirdum te spelen (60 personen per avond). De geschatte kosten daarvan zijn 2.500 euro.
– Dierenweide houdt een pitch om het terrein waarop de weide zich bevindt te kunnen ophogen. Door de ligging is het perceel ’s winters zo nat dat de pony’s niet naar buiten kunnen. Voor het ophogen is 20 kuub zand nodig en moet er een kraantje worden gehuurd. Geraamde kosten: 500 euro. Dorpsbelang kent beide bedragen toe, maar ziet daarvoor graag de concrete eindafrekening tegemoet.
– Lucie Tuininga en Leonie Bouma lichten namens de werkgroep Groen de plannen voor een Groener Wirdum toe (zie ook Tuorkefretter van september). Leeuwarden maakt zich sterk voor het vergroenen van de gemeente. In dat kader komen jaarlijks de 4 W’s (Wergea, Warten, Wytgaard en Wirdum) bij elkaar samen met de gemeente. De gemeente houdt zich vooral bezig met het vergroenen van de bermen. In Wirdum zie je dat bv aan het maaibeleid tussen Wirdum en Swichum. Zo’n stukje is er ook tegenover de Golle. In het overleg zijn de mogelijkheden besproken om rondom Wirdum meer struweel aan te planten. Het plan is daarmee een begin te maken langs het schelpenpad dat loopt langt de rotonde en toerit naar de Wâldwei. Werkgroeplid Yvonne van Maanen zoek nog uit welke struiken het best geplant kunnen worden. Het benodigde plantgoed (voor zover beschikbaar) kan gratis worden opgehaald, maar daarvoor is wel een aanhanger, grondboren en vrijwilligers nodig. De
aanwezigen zijn enthousiast over het plan. Haye de Boer, Tjitte Talsma en Jan Klaren meldden zich spontaan als plantvrijwilliger.

– Update MFC door Sander de Kroon: de werkgroep heeft andere MFC’s bezocht. Onder andere die in Rottevalle, Minnertga, Tietjerk en Burgum en daar nieuwe ideeën opgedaan. Ook gehoord waar zij tegenaan liepen.De nieuwbouw van de scholen staat nu in het IHP (integraal huisvestingsplan scholen). Voor de eerste fase nieuwbouw 2028 is geld gereserveerd voor nieuwbouw. Dat betekent dat de bouw voor 2028 mogelijk is. Er is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd: wat kost de bouw en exploitatie; wat brengt herbestemming Golle en scholen op. Die opdracht is uitgevoerd door adviseursbureau ICC. In oktober worden de eerste resultaten verwacht en werkgroepen geïnformeerd. Wat daarin staat wordt bepalend voor het vervolg van het traject.
Aantal van de bezochte projecten lijkt op de situatie in Wirdum (is ook school bij verbonden). Gemeente heeft geen financiële problemen meer. Er is extra geld beschikbaar door Zorgakkoord in kader van ‘Versterken sociale basis’. Mogelijk dat voor de bouw van de school van daaruit ook extra geld beschikbaar is; gemeenten zien daar namelijk toegevoegde waarde in, meldt Leoni Bouma.