Agenda

  • Woensdag 30 oktober: Informatiebijeenkomst rondom uitvaart, testament en erfenis
  • Donderdag 31 oktober: UVV/PKN Wietze van der Land over zijn campertocht
  • Vrijdag 8 november: Maatschutjassen
  • Dinsdag 12 november: Koffie- en theeschenkerij met sjoelen

Melle Mol

Lorem

Ik woe froeger helikopterpiloat wurde. Mar ik koe net sa goed leare, dus dat gie net troch. "Mar do bist goed mei dyn hannen", sei myn mem; dat ik sit no yn it grûnwurk.

Fan 'e toer besjoen (Wytske Hoekstra)

Fan 'e toer besjoen (Wytske Hoekstra)

De griepgolf is eindelijk op zijn retour. De zon schijnt. We kunnen weer naar buiten voor heel veel vitamine Z.

Afgelopen weekend hoorde ik op de radio dat de langstdurende griepgolf nu dan toch eindelijk op zijn retour was. De kwakkelende winter met zo nu en dan wat sneeuw en ijs heeft ervoor gezorgd dat er een flink aantal mensen afgelopen jaar zijn bevangen door de griep. Soms meerdere keren. Het RIVM heeft net als voorgaande jaren de griepcijfers bijgehouden en bleek dat de griepgolf dit jaar in ieder geval nog t/m 22 april voor slachtoffers heeft gezorgd. Nog niet eerder heeft de griepgolf zo lang geduurd.

De mooie dagen in april hebben ervoor gezorgd dat we wat meer naar buiten zijn gegaan en hierdoor is het griepvirus “verslagen”; hé, hé, eindelijk! Daarom trekken we nu massaal alles uit de kast om het voorjaar in huis te halen. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder tijdens mooie voorjaarsdagen alles naar buiten haalde. Kasten werden schoongemaakt, boeken naar buiten, met de mattenklopper kussens en kleden uitslaan en dan in het zonnetje laten liggen. Gordijnen en vitrages werden gewassen etc. Ramen werden aan de binnenkant uitgebreid gelapt en onze taak was om de bloemen en planten onder de douche af te spoelen en te bevrijden van alle winterstof. Dit was elk jaar weer een feest. Naast de planten mochten wij elkaar dan ook natsproeien. En ik kan jullie vertellen dit ging er dan zeker niet zachtzinnig aan toe. Alhoewel ik met veel plezier terugdenk aan de voorjaarsschoonmaak toen ik nog een klein meisje was, sinds ik op eigen benen sta, is de voorjaarschoonmaak niet aan mij besteed. Nou ja, een heel klein beetje dan…Ik betrapte me er met het mooie weer van afgelopen weken op dat ik toch wel een beetje last kreeg van “voorjaarskriebels”.

Mijn blik gaat met mooi weer snel naar buiten. Want de tuin, ja, daar krijg ik dus een voorjaarsgevoel van. Heerlijk met de vingers in de modder en de tuin weer voorjaars-klaar en onkruidvrij maken. Hiermee is het voorjaarsgevoel nog niet compleet. Tijdens een bezoek aan de Intratuin, om mooie voorjaarsbloeiers te scoren, werd me weer duidelijk hoeveel mensen smachten naar mooi weer. Er worden massaal potten, planten en nieuw tuinmeubilair aangeschaft. Winkelkarren vol worden ingeslagen, auto’s worden propvol geladen. O, en wat kun je dan genieten van een bakje koffie na het werk in het zonnetje. Een praatje met de buren, dorpsgenoten of onbekenden. Met het voorjaarsweer fietsen en wandelen grote groepen mensen, dorpsgenoten of mensen van de vlakbij gelegen camping langs. En volgens mij geld dat voor iedereen. Weg met het koude, regenachtige weer, we gaan weer naar buiten. Heerlijk! We zijn toe aan heerlijke vitamine z, met een hele grote Z.

Geniet ervan!

Wytske Hoekstra