Het perfecte Sinterklaasgedicht
Wanneer deze Tuorkefretter verschijnt zijn alle Sinterklaasgedichten al geschreven, voorgelezen of misschien zelfs al bij het oud papier gegooid. Maar terwijl ik dit schrijf, liggen er bij mij nog een aantal Sintcadeautjes te wachten op een gedicht.
Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Eens even googelen. Het eerste Sinterklaasgedicht komt voor in het verhaal van Sint Nikolaas uit 1810. Dit gedicht had vooral een opvoedend karakter en vertelde dat het kind niet langer zijn zusje moest pesten. Later die eeuw werden Sinterklaasgedichten gebruikt om een cadeau te beschrijven. En omdat volwassenen ook steeds vaker meededen aan het Sinterklaasfeest werd ook steeds vaker de ontvanger van het cadeau in het gedicht beschreven. Complimenten of gênante gebeurtenissen, het kan allemaal.
Het gedicht moet hardop worden voorgelezen en het rijmschema is vaak eenvoudig: aa bb cc enzovoort. Maar met ‘Sint heeft lang zitten denken wat hij jou dit jaar moest schenken…’ komt niemand meer weg (toch?). En gebruik maken van online rijmwoordenboeken en kant en klare Sinterklaasgedichten voelt voor mij toch een beetje als valsspelen. Ik wil het zelf doen, en wel net zo goed als de rest van de familie.
En ondanks dat ik dus nog steeds geen letter op papier heb, houd ik erg van deze traditie. En kom ik elk jaar weer tot dezelfde conclusie:
Ik ben er gewoon niet heel goed in: Sinterklaasgedichten schrijven. Wel in het uitstellen ervan.
Alwien de Boer