Agenda

  • Woensdag 25 september: Bijeenkomst over rouwverwerking
  • Zondag 29 september: Grytz en Grize en oaren
  • Zondag 6 oktober: Wirdumer golf
  • Maandag 7 oktober: Vergadering dorpsbelang

Melle Mol

Lorem

Ik woe froeger helikopterpiloat wurde. Mar ik koe net sa goed leare, dus dat gie net troch. "Mar do bist goed mei dyn hannen", sei myn mem; dat ik sit no yn it grûnwurk.

Fan e toer Sietze Vlieg mei

Fan e toer Sietze Vlieg mei

Zijn we er tóch ingetuind...

8 Mei 2019, een memorabele voetbalavond in Wirdum.

En daar zat ‘ie. Als 12e man op de bank voor de tv. Want Ajax, zijn club, ging spelen in de return van de halve finale van de UEFA Champions League. Frank en vrij. Frivool. Met individuele acties, fijnzinnige passes en vlotlopende aanvallen. Bayern München, Real Madrid, Juventus – clubs van wereldformaat- waren allemaal al naar huis gestuurd. Want Ajax gleed als een mes door de warme boter.

De 12e man deed zich tegoed aan chips en cola. Sjaal om, shirt aan, petje op. Hij was klaar voor een wervelende voetbalavond. Voor een meeslepende partij voetbal. Belangrijk voor een 12e man is dat je de taal van voetbal spreekt. Want deze avond was er een waar gallery-play werd gespeeld. De verdediging af en toe zo lek als een mandje was. Waar veel druk werd gezet en werd gejaagd. Waar werd gevlagd… en gefloten. Waar een zaadgoal werd gescoord. Waar ballen in de klutsmachine terecht kwamen. Waar gepoort werd, spelers onderuitgehaald, ziekenhuisballen werden gegeven (ook wel balón d’hospital), de bal hoog voor de pot kwam, waar Ziyech de bal kon inpissen maar op de paal schoot.

Geen hotseknotsebegoniavoetbal, maar tikkietakkievoetbal én pompen of verzuipen. Waar kapstokspitsen het verschil maakten. Waar gepegeld en gepingeld werd.

En waar we er uiteindelijk tóch zijn ingetuind. De laatste minuut. Ongelooflijk. Een voetbalthriller. Een apotheose. Een deceptie. 5,3 miljoen Nederlands keken mee. Leefden mee. En huilden mee. Ook hier was de 12e man in tranen. Het petje, shirtje en sjaaltje boos in de hoek gesmeten. Als stille getuigen van groot voetbalverdriet.

Sietze Vlieg