Je bent hier: Home / Fan ‘e toer: Gordijnen

Fan ‘e toer: Gordijnen

Mijn gewoonte om ‘s avonds na het eten een ommetje te maken is wat weggezakt. Maar daar komt verandering in. Dat heeft met goede voornemens, een nieuwe smartwatch en podcasts, die ik nog wil luisteren, te maken… maar vooral ook met dat je bij schemer zo fijn onbeschaamd naar binnen kunt kijken in huizen. Huizen waar de lampen al wel branden maar de gordijnen nog open zijn. Langslopen en dan zien wie er al ligt te Netflixen en bij wie de pannen nog op tafel staan. Je eigen verhaal bedenken bij welke dag eraan voorafging. Heerlijk.

CNN deed eens onderzoek naar de vraag waarom veel Nederlanders de gordijnen ‘s avonds openlaten. Het zou te maken hebben met onze protestants-calvinistische achtergrond. Zo van: ik heb niks te verbergen, kijk mij eens eerlijk zijn. In Amsterdam leggen de stadsgidsen de openheid zelfs uit als een manier waarop vroeger zaken werden gedaan. Door de gordijnen open te laten, konden de bewoners pronken met hun mooie meubels, decoraties en kunst, als een manier om aan kooplieden te laten zien dat ze betrouwbaar waren. Een andere verklaring voor de open gordijnen is dat we graag wat meekrijgen van wat er om ons heen gebeurt. Of is het gewoon luiheid om ze dicht te doen of op te hangen wanneer je net verhuisd bent? Dat kan natuurlijk ook.

Ondertussen trek ik na mijn ommetje mijn huisbroek aan en duik ik lekker op de bank. Mét de gordijnen dicht. Heerlijk die knusse Hollandse herfst!

Alwien de Boer