Je bent hier: Home / Fan ‘e toer: Eten

Fan ‘e toer: Eten

Als ik thuis kom uit mijn werk, zet ik steevast de tv aan op RTL4 Eigen huis & tuin: lekker leven. Ik ga er niet voor zitten maar ik vind het gezellig op de achtergrond als ik ga koken. Als ik Hugo Kennis dan zo bezig zie, krijg ik er zowaar plezier in. Het gemak waarmee hij een uitje snippert, de meest bijzondere salades maakt (en met zijn handen door elkaar husselt) en borrelplanken samenstelt… ik vind het geweldig om te zien. Het ziet er allemaal zo gemakkelijk uit. Alle ingrediënten staan klaar, de oven is altijd op temperatuur en assistente Froukje huppelt vrolijk door het beeld en verricht hand-en-spandiensten.

Met koken heb ik een haat-liefde verhouding. Meestal dat eerste. Het moet vooral snel, simpel en lekker zijn. De laatste tijd is mijn favoriet rode kool met appeltjes (ja, die van HAK) met een gekookt aardappeltje en suddervlees… mmmm. Het nadeel van suddervlees (oma’s draadjesvlees) is dat het zo lang moet sudderen dus dat is geen gerecht dat je snel even maakt. Ook schrok ik laatst van een enorme piek in mijn gasverbruik op de dag dat ik suddervlees had gemaakt. Tja, dat krijg je dan natuurlijk. Kip curry met sperziebonen en een rode peper staat ook vaak op het menu. Dit heb ik zo vaak gemaakt dat het altijd lukt; erg handig als je eters krijgt. Heel af en toe waag ik me aan een ingewikkeld recept. Zoals met kerst vorig jaar. Mijn zoon zou boeuf bourguignon maken maar door omstandigheden lukte dit niet. Om dan de visite af te bellen ging me te ver. Na veel voorbereiding en vaak doorlezen van het recept, lukte het me om een heerlijke pan op tafel te zetten. Pfff… wat een stress had ik hiervan, maar de smaak was geweldig en de positieve reacties deden me goed.

Uit eten gaan is voor mij ook echt genieten. Het uitkiezen van het gerecht, het glaasje wijn erbij en het gezelschap. Zo zijn we laatst met de redactie uit eten geweest bij Duhoux. Een mooie gelegenheid om elkaar in een andere setting te ontmoeten. Mooie en verdrietige verhalen over werk, kinderen, gezondheid en nog veel meer. Je leert elkaar zo beter kennen onder het genot van een hapje en een drankje. Een goede wijn, een perfect gebakken tournedos met daarbij salade (wel of niet met de hand gehusseld), lekkere frietjes en gebakken aardappeltjes. En dan het toetje Eton mess… daar kan geen Hugo tegenop!

Christa Koops