Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen: Verkiezingen

Fan ‘e toer besjoen: Verkiezingen

Verkiezingen

Op 15 maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. In de gemeente Leeuwarden was het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezing 60,4%. Voor het Waterschap was het opkomstpercentage 57%. Met de opkomstpercentages was men, in de commentaren, wel tevreden. Er hadden immers meer mensen gestemd dan vier jaar geleden. Inmiddels is bekend dat in alle provincies de BBB de grootste partij is geworden. Ook in ons Fryslân. En nog dichterbij… ook in Wirdum.

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. En er waren enkele geruchten over dat er fraude zou kunnen worden gepleegd. Als je stemt weet je hoe het stemmen er aan toe gaat. Maar hoe gaat het tellen van de stemmen? Dus was ondergetekende die avond om 20:45 uur in het stembureau gevestigd in De Golle te Wirdum. Tot net voor 21:00 uur kwamen nog mensen stemmen. Daarna begon het tellen van de stemmen. Daar mag iedereen bij zijn. Meehelpen en afleiden mag niet. De voorzitter van het stembureau had zes tellers tot zijn beschikking. Zelf hield hij het overzicht over de gang van zaken. De procedure van het tellen wordt goed omschreven en ik zag dat dit ook strikt werd nageleefd. Bij alle handelingen was
meer dan één persoon betrokken. Van het tellen wordt een proces-verbaal opgemaakt. Uiteindelijk werden alle stembiljetten in plastic bakken gedaan. Die werden verzegeld en met een slot afgesloten.

Als er goed geteld is dan moet het aantal stembiljetten gelijk zijn aan het aantal ingeleverde stempassen en volmachten. Bij beide verkiezingen kwam dit exact overéén. Daar waren de tellers heel blij mee. Eén van hen vertelde dat het de vorige keren vaak voorkwam dat er één verschil was. En dat betekende dat het tellen opnieuw moest. Voor de Provinciale Staten zijn 662 stemmen uitgebracht.

Voor It Wetterskip Fryslân zijn 657 stemmen uitgebracht. En toch vraag ik mij af wat de uitslag zou zijn geweest als ook de niet-stemmers (39,6%) de moeite hadden genomen om te gaan stemmen. Want de 60,4% wel-stemmers konden wel het verschil maken!

De uitslagen van het stemmen in Wirdum vindt u elders in dit blad. Voor plaatsing van de foto’s werd toestemming
gegeven door de aanwezigen.

Reinder Bouma