Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – Oktober

Fan ‘e toer besjoen – Oktober

Verstopte plekken

Ik ben gek op stedentrips. Vaak staan er een aantal high lights uit de toeristische gids op mijn lijstje. Maar wat ik het allerleukst vind is: struinen door de minder bekende plekken van een stad. Uitstappen in een wijkje rondom het centrum en daar rondslenteren, koffietjes drinken tussen de locals, street art spotten en toevallig terechtkomen op een goede vlooienmarkt. Mooie foto’s maken en de tijd vergeten. Zoiets. Het liefst in Berlijn, Hamburg of Kopenhagen.

Dit zit er voorlopig even niet in. Maar rondstruinen kan natuurlijk ook gewoon wat dichterbij. Met een frisse blik herontdekte ik in de afgelopen tijd de verborgen plaatsen rondom Leeuwarden. Wist je bijvoorbeeld dat er onder de brug bij het Van Harinxmakanaal bij Goutum fantastische street art te vinden is? En dat je langs het ietwat verstopte riviertje De Potmarge prachtig kunt fietsen. Gewoon starten in het centrum en kijken tot hoever ie loopt bleek een heel leuk fietstochtje op te leveren. Ook erg leuk zijn de Miniature People. Deze mini-mensjes zijn verstopt in straten en stegen in het centrum van Leeuwarden. Ze hebben sinds kort zelfs een eigen route.

Nog dichterbij is deze mooie verstopte plek: Jousma State. Ten noorden van Wirdum, midden in de weilanden omgeven door bomen en een heuse gracht kun je nog goed zien waar deze state heeft gestaan. Via een bruggetje kom je bij de grafstenen van de Eysinga begraafplaats. Het is een mini oase met veel groen en vogels. Ik vind het heel bijzonder om je voor te stellen dat Jousma State (gebouwd voor 1515) ooit een gebouw was met meer dan tien vertrekken waar de Jousma’s en later de Eysinga’s leefden.

Afgelopen zomer kwam ik op de Loodyk twee wandelaars tegen. Ze vroegen of ik wist waar ze Jousma State konden vinden, het stond niet aangegeven op een bordje maar het moest hier toch ergens zijn!? Zeker! Het is daar achter die bomen, wees ik ze de weg. Verstopte plekken moet je tenslotte delen.

Alwien de Boer