Je bent hier: Home / Fan e toer besjoen- mei

Fan e toer besjoen- mei

Groen!

Genieten jullie ook zo van de ontluikende natuur? Het groen van de lente is toch wel het allermooiste. Groen is de kleur van leven, harmonie, vernieuwing, natuur, energie en wordt ook geassocieerd met groei, veiligheid en milieu. Het is de meest rustgevende kleur voor het menselijk oog. Dit is ook de reden dat je in ziekenhuizen veel groen ziet. Die frisse tere groene kleur die elk jaar weer tevoorschijn komt begin mei (meigroen) en alles een groene waas geeft. Ik word er heel blij van. Ik heb niet voor niks mijn hele huis vol staan met planten om het hele jaar groen om mij heen te hebben. Als er een nieuw blad verschijnt in één van mijn planten, ben ik als een kind zo blij.

Aan de andere kant kan ik ook verdrietig worden als één van mijn plantjes doodgaat. Wat is er fout gegaan? Te veel of te weinig water, te veel of te weinig licht, tocht? Die plant wil me iets vertellen. We moeten onze ogen openen om te zien welke lessen de natuur ons leert.

 

Ik was dan ook erg gefascineerd door het kunstwerk dat je ziet aan de kant van de weg als je Leeuwarden binnenkomt. Later zag ik het op verschillende plekken, kunstwerken van bomen die een verhaal vertellen. Het is een onderdeel van Bosk, het wandelende bos. Honderd dagen lang, van 7 mei t/m 14 augustus, kleurt steeds opnieuw een ander deel van de Leeuwarder binnenstad groen, dankzij meer dan duizend bomen die door de straten trekken. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? ‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen’. Prachtig verwoord!

Bosk is een onderdeel van Arcadia, een honderd dagen durend cultureel programma dat zich afspeelt in de provincie Fryslân met als thema ‘ín wat voor wereld wil je wonen’. Ik ga zeker een kijkje nemen deze zomer!

Zie ook website: arcadia.frl

 

Christa Koops