Je bent hier: Home / Fan e toer besjoen – Mei

Fan e toer besjoen – Mei

Verhalen doorgeven

“Mem, vandaag waren we met de klas op het kerkhof bij het graf van Robert William Fisher. De piloot die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen bij Wirdum.”

Wat is ook alweer het verhaal van piloot Fisher? Ik vraag het onze jongste en pak er ondertussen de website 4en5mei.nl/oorlogsmonumenten even bij.

Het monument voor William Robert Fisher herinnert aan de geallieerde vlieger die op 21 januari 1943 bij de spoorbaan Leeuwarden-Zwolle is omgekomen.

In 1943 was een Wellington van de Royal Air Force op weg om mijnen te leggen in de Duitse vaarroute ten noorden van Terschelling. Toen het toestel in de buurt van het eiland in mist terechtkwam, werd het getroffen door een granaat van het afweergeschut van de bezetter. Zwaar beschadigd en zonder kompas raakte de Wellington in de mist de weg kwijt. Na de Waddenzee en de Afsluitdijk te zijn overgestoken, bereikte het vliegtuig iets ten noorden van Workum het vasteland. Er volgde een enerverende vlucht op ongeveer 15 meter hoogte, waarbij een vleugel van het toestel in de buurt van Mantgum de top van een telefoonpaal afsloeg. Toen ook de bakboordmotor uitviel, heeft de Wellington iets ten noorden van Wirdum een noodlanding gemaakt. William Robert Fisher kwam hierbij om het leven. De overige bemanningsleden waaronder George Emerson raakten gewond.

Het is mooi dat verhalen over de oorlog doorgegeven worden en dat groep 7/8 op deze woensdag met z’n allen op het kerkhof stond om een van deze verhalen te horen. En nog mooier: De Doarpsskoalle heeft het monument geadopteerd.

Ondertussen vertel ik de hele korte versie van dit stukje geschiedenis ook regelmatig als ik de naam van de straat waar ik woon moet spellen. George Emersonstrjitte. De combinatie van de Engelse voor- en achternaam met het Friese woord strjitte is opmerkelijk. En dat is dan weer een mooie reden om dat meteen even uit te leggen.

Alwien de Boer