Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – januari

Fan ‘e toer besjoen – januari

Milieustraat Wurdum

Een aantal dorpsgenoten heeft kortgeleden aandacht gevraagd voor het perceel waar voorheen de tennisbaan lag. Dit ligt er zoals De Omrôp dat zo mooi beschrijft “fertutearze en suterich by”. Door het aan onze nieuwe burgemeester te laten zien en een bord te plaatsen met de tekst “vergane glorie, maak er wat moois van potverdorie” hoopt men dat het op zijn minst wordt gefatsoeneerd. We weten nu dat al die aandacht resultaat heeft gehad, want sinds 31 december is er een bestemming voor dit lapje grond, het wordt namelijk een milieustraat.
Dat is natuurlijk een goed idee. Want een milieustraat, dat is goed voor het milieu, dat willen we allemaal!

Vroeger werd afval gezien als iets wat lastig was en veel geld kostte. We stopten het onder de grond of staken het in de fik.
Tegenwoordig is afval big business. Door het goed te scheiden zorgen we dat afval hergebruikt kan worden, gerecycled met een mooi woord.

Vroeger… ik weet nog dat ik naar het stort in Leeuwarden ging. Daar kon je je auto parkeren bij een betonnen muurtje waarachter een paar hele grote containers stonden waar je alles in kon keilen. Echt alles. Plastic, hout, metaal vloerbedekking. Alles in één bak, het maakte niet uit. Mooi werk was dat!

Een uitzondering was oud papier. Dat verzamelen we al heel lang, het is denk ik een van de eerste vormen van afvalscheiding. Op mijn lagere school werd het al verzameld, en dat leverde geld op. Op een gegeven moment verzamelden we met zijn allen in Europa zoveel oud papier dat we flink gingen exporteren, heel veel naar China bijvoorbeeld.
Maar in China zamelen ze tegenwoordig zelf oud papier in. En zoals alles daar, gaat dat in grote hoeveelheden. Daardoor zit Europa nu dan weer met miljoenen tonnen oud papier in zijn maag.

We weten nu dus beter en we hebben in de milieustraat voor elke afvalsoort een container. Als ik weer ‘s met een karretje afval naar de milieustraat rij bedenk ik bij het inladen van m’n aanhanger al welke soorten bij elkaar horen. Dan ben je goed bezig toch? En dan op naar de milieustraat in Grou, hartstikke aardige lui daar. En dan keurig gesorteerd ‘útsutelje’, dat geeft een goed gevoel.

Die afvalsoorten kunnen herbruikbare grondstoffen zijn, maar er is nog een andere interessante stroom ontstaan. Het hergebruik van spullen. Ook hier weer het contrast met vroeger. Toen werden afgedankte spullen in het grote zwarte gat bij het stort gestort, een enkele keer werd er iets aan “arme mensen” gegeven. Kleren gingen soms naar het Leger des Heils.

Een bijzonder fenomeen daarbij zijn de kringloopwinkels. Die beginnen steeds meer op woonwinkels te lijken. Estafette van de Omrin is een mooi voorbeeld. Daar staan afgedankte meubels gepimpt en gestyled opgesteld, te wachten op een koper die “een super leuk stoeltje van de kringloop” wil scoren. Mooie plaatjes die niet misstaan in de hippe woonbladen. Oude meubels zijn hot. Noem het retro en je kunt er flink geld voor vragen. Ik zou willen dat ik dat 25 jaar geleden had geweten, dan had ik een loods vol met dat soort meubels gestapeld.

Kortom, zo gek is het idee van de milieustraat dus nog niet. Maar goed. Het is dus een nieuwjaarsstunt. Wel een leuke!

Sietze Vlieg