Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – Januari

Fan ‘e toer besjoen – Januari

Coronaklus

Het zal u niet ontgaan zijn dat we alweer een poosje in een ‘lockdown’ zitten. Dat betekent dat we heel veel dingen niet meer mogen of kunnen. En ook dat we daardoor veel tijd (over) hebben. En die tijd besteden we dan weer aan allerlei bezigheden waar we eerder niet aan toe kwamen. Zo gaan we meer de natuur in, gaan we eindelijk die zolder opruimen en zijn we flink aan het klussen in en om het huis.

Dat klussen. Bijna iedereen heeft wel een aantal klussen op een lijstje die nog ‘s gedaan moesten worden, maar die de top van de lijst nooit bereikten. Maar nu wel, omdat we de klussen die daar boven stonden al in de vorige lockdown hadden afgevinkt. Dus ja, nu zagen we die boom om, zetten we die deurklink vast en plakken een nieuw behangetje tegen de muur.

Weliswaar kunnen we niet meer zo naar de bouwmarkt om de nodige klusspullen te halen, maar afhalen en laten bezorgen kan nog steeds. En de georganiseerde klusser, die dit zag aankomen, had natuurlijk al een en ander in huis.

Tip: als je dan toch ‘s iets direct nodig hebt, check even bij familie of vrienden. Je zult je verbazen wat we met zijn allen in onze schuren en garages hebben verzameld.

Er is echter ook een keerzijde aan al dat geklus, namelijk dat het ook extra geluidsoverlast oplevert.

En het gaat ook nog eens dubbel op. Aan de ene kant wordt er zoals gezegd meer geklust, aan de andere kant werken meer mensen thuis die dan weer last hebben van de klussende buurman of buurvrouw. Ik ben bang dat ik zelf ook wel een beetje schuldig ben aan wat geluidsoverlast en bied bij deze mijn excuses aan al mijn buren aan voor die uurtjes breek- en bouwgeluiden. Sorry, sorry…

Wij hebben kortgeleden al onze afgevinkte coronaklussen eens op een rijtje gezet. Dat waren er best veel. Dat komt dan weer goed uit als de vaccinatie op gang is en de lockdown opgeheven want dan kunnen we zonder schuldgevoel extra veel tijd besteden aan leuke of andere dingen omdat al die klussen al gedaan zijn!

Zou het woord coronaklus volgend jaar in de Van Dale kunnen komen?

Coronaklus (de(m.)-sen) karwei dat je al heel lang wilde doen maar steeds uitstelde en tijdens de lockdown als gevolg van de corona pandemie toch hebt geklaard.

Sietze Vlieg