Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – februari

Fan ‘e toer besjoen – februari

Het ommetje

Welke lockdown-gewoonte blijf je straks ook volhouden?

Ik vind dat wel een interessante vraag. Voor mij is dat het ommetje. Het blokje om. De frisse neus. Het huis verlaten als een luxe. Niet van a naar b, maar het ommetje om het ommetje zelf.

Zeker, ik maakte voor corona ook heus wel eens een wandeling maar dat was toch echt een andere beleving dan het ommetje. Het ommetje in deze tijd is alles in één. Het is: het ideale uitje, de manier om bij te kletsen met een vriendin of op anderhalve meter te kunnen afspreken met m’n ouders halverwege onze ver uit elkaar liggende woonplaatsen.

Onlangs ontdekte ik de podcast. Een ommetje met een podcast in je oor is twee vliegen in een klap. Een soort ommetje 2.0. Stappen zetten en ondertussen luisteren naar de Holleeder podcast, Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, Goed Werk of Bonkerak. Iemand nog tips?

Maar bovenal is het ommetje natuurlijk de perfecte manier van bewegen nu veel andere sportactiviteiten on hold staan. Wandelen is goed voor je creativiteit, je geheugen en het verkleint de kans op allerlei aandoeningen. Leuk om te zien dat de Ommetje-app van de Hersenstichting ongekend populair is. Met deze app kun je een wandelcompetitie starten met familie, vrienden of collega’s.

De herwaardering van het ommetje is voor mij ook een herwaardering voor de omgeving dichtbij huis. Marjoleine de Vos schrijft er mooi over in “Je keek te ver”, een boek over wandelen en hoe je in het moment kunt kijken naar je omgeving. Ik ben er nog maar net in begonnen maar deze tekst op de achterflap gaat vanaf nu mee in mijn toekomstige ommetjes dicht bij huis: ‘Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet in de tijd, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier’.

winters ommetje

Het blijkt trouwens dat gemiddeld 66 dagen volstaan om een nieuwe gewoonte aan te nemen. Dat ommetje is dus wel een blijvertje denk ik. Niks mis mee.

 

Alwien de Boer