Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen door Alwien de Boer

Fan ‘e toer besjoen door Alwien de Boer

Zomertijd

Twee keer paar jaar laait de discussie op: gaan we de zomertijd en de wintertijd afschaffen? We zijn er nog niet helemaal uit in Nederland. En wat wordt het dan? Een permanente zomertijd of juist een permanente wintertijd?

Een journalist van NPO Radio 2 deed navraag op straat en haalde hier verschillende meningen op van voorbijgangers. Deze vond ik het meest opvallend: “Doe mij maar de zomertijd, want dan is het lekker warm.” Ik denk dat deze geïnterviewde de zomer bedoelde in plaats van de zomertijd.

Wist je dat de wintertijd eigenlijk de ‘echte tijd’ is? De zomertijd is tijdens de oliecrisis van de jaren zeventig (opnieuw) ingevoerd om energie te besparen. Door de klok een uur vooruit te zetten is het ‘s avonds een uur langer licht en kun je dus langer gebruik maken van dit licht. Dat bespaart energie. Naast die energiebesparing, hoe groot of klein die in werkelijkheid ook is, gééft meer licht ook energie. Energie om na het avondeten nog even naar buiten te gaan om bijvoorbeeld lekker in de tuin te werken, een rondje te wandelen, een blokje om te gaan met de duo fiets of samen een potje te jeu de boulen bij De Golle.

Doe mij maar zomertijd. Vanwege het licht én de energie. En vooruit… ook omdat het dan lekker warm is.

Alwien de Boer