Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – December

Fan ‘e toer besjoen – December

Fan ‘e toer besjoen

Als nieuw redactielid aan mij de schone taak om het voorwoord te schrijven van deze Tuorkefretter.

Even een korte introductie. Mijn naam is Christa Koops en ik woon sinds augustus 2018 in het markante oude schoolgebouw op de hoek van de Lytse Buorren / ‘t Hof. Recht onder de kerk. Ik ben geboren in Drenthe en heb mijn jeugd doorgebracht op het Drentse platteland als boerendochter. Mijn twee kinderen zijn al uit huis en wonen en studeren allebei in Leeuwarden.

De eerste week hier in Wirdum was een week met slapeloze nachten vanwege het luiden van de kerkklok om het half uur. Ik begreep niet hoe ik hier ooit aan zou wennen en maakte me zorgen om mijn nachtrust. Mijn buurvrouw verzekerde mij dat het snel zou wennen en dat was inderdaad het geval! Nu is het zo vertrouwd dat ik het niet meer hoor, althans niet meer ervaar als vervelend. Het is meer een rustgevend gevoel van thuis zijn. Die grote imposante kerktoren die neerkijkt op dit mooie dorp en al van ver te zien is vanuit alle richtingen als je naar Wirdum rijdt.

De eerste twee jaar had ik weinig aansluiting in het dorp omdat ik elke ochtend vroeg de deur uit ging naar mijn werk en laat in de middag thuiskwam. Maar toen kwam corona! Net als voor velen was het advies van de regering: thuiswerken. Het was even zoeken naar een nieuwe balans maar het heeft mij wel wat gebracht namelijk meer aansluiting in het dorp en sociale contacten, erg fijn! Dankzij de zwemclub Plonz kwam ik in contact met verschillende dorpsgenoten en heb ik deze zomer heerlijk gezwommen in de Wirdumervaart! De ‘diehards’ gaan ook in de winter door maar ik hou het bij het zomerzwemgroepje.

En nu dus redactielid van de Tuorkefretter. Dat de Wirdumers torenvreters worden genoemd was ook nieuw voor mij. En zo zijn er vast nog veel meer dingen te leren over dit mooie dorp! Graag roep ik daarbij jullie hulp in. Heb je een leuk weetje, tip of idee voor bijvoorbeeld een nieuwe rubriek, laat het mij/de redactie weten!

Christa Koops