Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – december

Fan ‘e toer besjoen – december

De agenda

Mijn eerste agenda kocht ik toen ik 12 jaar was en naar de brugklas van de havo ging. Vanaf dat jaar werd het kopen van een nieuwe agenda iets om naar uit te kijken. Meestal koos ik voor een muziekagenda van de Popfoto, uiteraard gekocht op de schoolspullenafdeling van de V&D. De agenda’s werden een kruising tussen een plakboek, dagboek en schetsboek. Ware kunstwerkjes. Voorlopers van het tegenwoordig hippe Bullet Journal misschien wel.

Drieëndertig jaar later word ik nog steeds blij als ik in september de eerste agenda’s in de winkel zie liggen. Ik plak er geen knipsels van idolen meer in, maar nog wel tekeningetjes en stickers. Er kan wat mij betreft geen digitale agenda tegenop. Op de bureaus van onze brugklassers liggen ook agenda’s. Stond nu eenmaal op de lijst van schoolspullen. Er wordt maar weinig gebruik van gemaakt, want: Magister en Somtoday.

In Wirdum en Swichum is na een hele lange tijd een einde gekomen aan het Agendabureau. Baukje Dol beheerde de afgelopen 42 jaar de agenda van onze dorpen om ervoor te zorgen dat geplande activiteiten bij voorkeur niet op dezelfde dag of tijd zouden plaatsvinden. Ook de vorm en functie van deze agenda is de afgelopen jaren veranderd. Er werd steeds minder gebruik gemaakt van de centrale functie die het Agendabureau had. Misschien omdat niet iedereen er meer goed van op de hoogte was, of omdat
het soms via internet of social media ook handig en snel communiceren is.

De Tuorkefretter blijft de agenda publiceren. Want het kan goed samengaan: de old skool agenda op papier en de digitale. Laten we vooral hopen dat de agenda in 2022 niet zo leeg is als in de afgelopen anderhalf jaar, maar dat er in het nieuwe jaar weer volop leuke dingen georganiseerd kunnen worden.

Alwien de Boer