Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – april

Fan ‘e toer besjoen – april

Op berenjacht in Wirdum

Het is u vast al opgevallen. Ook in Wirdum staat er bij veel huizen een beer of andere knuffel achter het raam. Kinderen kunnen zo in hun eigen buurt op speurtocht en zoveel mogelijk beren ontdekken. Een ontzettend leuke actie, overgewaaid uit België en Australië. Het maakt een wandelingetje door het dorp extra leuk.

Dat wandelingetje is trouwens populair. Nu we even niet meer naar de sportvereniging, restaurant, koopavond, kroeg of ander uitje gaan, wordt er veel gewandeld. Wij gaan nu zelf ook regelmatiger een blokje om en komen dan echt heel veel wandelaars tegen. En hardlopers, fietsers, skeeleraars. Misschien gaan we zelfs nog wel meer naar buiten dan voorheen, omdat we toch iets bewuster met onze gezondheid bezig zijn.

Ik realiseerde me tijdens zo’n wandeling dat we echt bevoorrecht zijn dat we hier in het mooie Wirdum wonen. Wij kunnen er ieder moment van de dag op uit, in en rond ons eigen dorp, zónder in de drukte te belanden. Net als veel dorpelingen kan ik met het mooie weer in de tuin zitten of werken. Dat is toch even anders als je in een appartement in een van de grote steden woont. Ik ben me bewust dat het thuisblijven daardoor voor ons wel eens iets minder zwaar kan zijn dan voor sommige stedelingen.

Naast de beren brengt dat nare virus ons nog meer positieve dingen. Saamhorigheid lijkt groter te worden terwijl we fysiek juist afstand moeten houden. Er is aandacht voor de ouderen die nu eigenlijk niet meer het huis uit komen, en ook bijna geen bezoek meer krijgen. Er worden boodschappen gehaald, bloemen gebracht, extra kaartjes gestuurd en er wordt veel ge(beeld)beld.

Hopelijk is dat iets dat blijft als deze crisis voorbij is.

Sietze Vlieg