Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen

Fan ‘e toer besjoen

Typische Nederlandse weer uitspraken:

“Avondrood, mooi weer aan boord. Morgenrood, regen in de sloot.”
Je kent ze wel, die adembenemend mooie luchten. En niet lang daarna kleurt je tijdlijn op Facebook ook roze, oranje en rood. Is de lucht ‘s ochtends rood? Dan zou dat wijzen op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid en dus regenbuien binnen de kortste keren. Is de lucht ‘s avonds rood? Dan zouden de weergoden ons droog en zonnig weer gunnen.
“Als het regent in mei, is april voorbij.” Klopt als een bus. En een van de weinige spreuken die elk jaar gegarandeerd uitkomen. Ook wel eens fijn.

“Als de haan niet kraait voor het avondrood, dan gaat het regenen of de haan is dood.”
In veel religies worden mysterieuze betekenissen opgehangen aan het hanengekraai. De haan zou een heilige vogel zijn die gevaar eerder aanvoelt dan de mens. Maar de Hollander voegt er nog een realistische optie aan toe… Hilarisch!

“Elk voorjaar heeft zijn najaar.”
Deze spreuk past precies bij de nuchterheid van ons volk. Klinkklare onzin verder. Als je in Nederland woont, kun je de vier seizoenen maar beter omarmen. Een zwoele zomer is des te lekkerder wanneer de winter streng is geweest. Voor het klimaat geldt dat net zo. Tevens heeft het voor de gezondheid veel voordelen om zo veel mogelijk mee te bewegen met ieder jaargetijde: winter, lente, zomer en herfst.

“Het is pas koud als boeren ijs melken.”
Niet lullen, maar poetsen.

Rosalie Meijer-de Vries