Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – november

Fan ‘e toer besjoen – november

Fan ‘e toer besjoen

 

Winterslaap?

Ik zeg het weleens voor de grap. Breng me ergens in november in winterslaap (als het echt guur wordt buiten) en maak me in het voorjaar weer wakker. Ik ben nu eenmaal geen fan van kou, regen en wind. En ik word er ook niet vrolijk van als de blaadjes van de bomen vallen. Noem het een seizoensdip.

Mijn moeder zei altijd: “kom op, je bent niet van suiker”, als ik weer eens zuchtend op de fiets naar school stapte met een regencape over het stuur. Geen regenpak want dat was niet cool dus de cape was een prima alternatief. Althans, als het niet waaide. Met wind kwam je alsnog zeiknat en koud tot op het bot aan op school.

De fietstocht begon bij de kerk waar alle scholieren zich verzamelden. Ik probeerde altijd ergens in het midden te fietsen achter een paar lange jongens. Helaas was er een afspraak dat er regelmatig gewisseld werd en dat iedereen ook vooraan moest fietsen. De tocht van 10 km was niet ongevaarlijk, want we fietsten vaak met z’n drieën naast elkaar en er moest regelmatig een brommer passeren. Dit resulteerde in dramatische valpartijen: sturen in elkaar, bebloede koppen, verbogen wielen en kapotte kettingen. Dat waren nog eens pittige tijden, helemaal bij sneeuw en ijs.

Een horrorwinter als in 1979 met sneeuwduinen en compleet geïsoleerde dorpen, zullen we denk ik niet meer snel gaan meemaken. Door de klimaatverandering worden de winters steeds zachter en de zomers extremer met hittegolven en enorme regenval met overstromingen tot gevolg. Persoonlijk ben ik wel blij met de zachte winters maar de opwarming van de aarde is natuurlijk een groot probleem!

Als we nu allemaal in winterslaap gaan en helemaal niks verbruiken (geen gas, elektra, benzine, eten etc.), dan krijgen we misschien op termijn de strenge winters terug en lossen we zo het klimaatprobleem op. Misschien kan het nog op de agenda van de klimaattop in Glasgow!

Christa Koops