Agenda

  • Dinsdag 23 april: Jaarvergadering UVV
  • Woensdag 24 en donderdag 25 april: Suikerbroodactie de brassband
  • Zaterdag 27 april: Jeu de Boules
  • Zaterdag 4 mei: Dodenherdenking

Melle Mol

Lorem

Dat ynformaasjeboard hat neffes my ek net safolle te fertellen. As falt der yn Wurdum en Swichum neat te belibjen?

Fan 'e toer besjoen (Alwien de Boer)

Fan 'e toer besjoen (Alwien de Boer)

Goed voornemen voor de zomer: de Fika.

 

‘Wat is jouw mooiste woord?’

Sinds ik vrijwilliger ben bij Lân fan taal is dit een vraag die ik regelmatig stel aan bezoekers van het Talenpaviljoen MeM. Iedere week staat er in het paviljoen in de Leeuwarder Prinsentuin een andere taal of dialect centraal. De bezoekers komen overal vandaan, nationaal en internationaal. Ze mogen hun favoriete woord inspreken in de praatpaal of opschrijven op een ‘dakpan’. Deze dakpannen worden vervolgens op het dak van het paviljoen getimmerd. Ze vormen een mooie brij van herkenbare maar vaak ook onbekende woorden en het levert interessante gesprekken op.

De mooiste woorden vind ik die woorden waarvan de klank of de lettervolgorde gewoon mooi is. Het Friese woord Sabeare is zo’n woord. Als kleuter vond ik dit woord al mooi, ook al wist ik toen de betekenis nog niet. En Langstme, Simmer en Smûk vind ik bijvoorbeeld ook prachtige woorden.

Mijn nieuwste favoriete woord is Fika. Dat komt uit Zweden. Het is een rustmoment met koffie (en soms iets zoets) waarbij je echt even de tijd neemt om met elkaar te praten. Intensief kletsen en genieten. Veel bedrijven in Zweden zien het als hét geheim van relaxte en sociale medewerkers.

Het is een goed voornemen voor deze zomer: Een beetje meer Fika. Of gewoon wat meer Skoft, dat mag natuurlijk ook. En neem er dan meteen een lekkere Wirdumer strandkoek bij!

Fijne zomer! De Tuorkefretter is er in september weer.

Alwien de Boer