Agenda

  • Woensdag 30 oktober: Informatiebijeenkomst rondom uitvaart, testament en erfenis
  • Donderdag 31 oktober: UVV/PKN Wietze van der Land over zijn campertocht
  • Vrijdag 8 november: Maatschutjassen
  • Dinsdag 12 november: Koffie- en theeschenkerij met sjoelen

Melle Mol

Lorem

Ik woe froeger helikopterpiloat wurde. Mar ik koe net sa goed leare, dus dat gie net troch. "Mar do bist goed mei dyn hannen", sei myn mem; dat ik sit no yn it grûnwurk.

Grutte Fryske Skieppekuier op donderdag 4 oktober in Wirdum

Grutte Fryske Skieppekuier op donderdag 4 oktober in Wirdum

De herders en de 250 schapen van de Grutte Fryske Skieppekuier strijken op donderdag 4 oktober neer op het Blauleech in Wirdum. Van 15:00 tot 17:00.

‘Grutte Fryske Skieppekuier’ van start op 29 september

Herders met 250 schapen in acht etappes naar Leeuwarden

Het kan je in de eerste week van oktober zo maar overkomen, dat je middenin een schaapskudde van 250 schapen belandt. Zaterdag 29 september gaat de ‘Grutte Fryske Skieppekuier’ van start, een tocht in acht etappes, vanaf de heiden in Zuidoost Friesland naar Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Op donderdag 4 oktober wandelt de kudde van Warten naar Wirdum en strijkt neer op It Blauleech. Van 15:00 - 17:00.

De herders van Wylde Weide ondernemen de tocht ‘omdat het kàn, omdat het leuk is en om te vertellen hoe schaapskuddes bijdragen aan biodiversiteit.’

De herders strijken na elke etappe neer in een dorp of stad, waar ze er met een herdersmarkt een gezellige boel van maken met activiteiten voor jong en oud. Er zijn demo’s met schapendrijven, schapen scheren en wol spinnen en vilten.

Over het werk van ‘schaapherders anno 2018’ heeft fotograaf Frank Meester een boeiende reportage gemaakt. De reizende expositie is elke dag te zien op de herdersmarkt. Onderdeel van de Skieppekuier is het project ‘Herder in de klas, Klas in de kudde’. De schoolklassen waar vooraf een herder in de klas is geweest, komen ’s morgens bij de kudde. Daarna wandelt de kudde verder naar de volgende etappeplaats.

Na acht dagen is op zaterdag 6 oktober omstreeks 14.00 uur de finish in Leeuwarden, op de bult bij het Rengerspark. De laatste etappe gaat door de binnenstad. Langs het stadhuis, waar de herders burgemeester Ferd Crone ophalen. Hij loopt de laatste kilometers mee naar de finish.

Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea geeft zaterdagmiddag 29 september om 14.00 het startschot van de ‘Grutte Fryske Skieppekuier’. De kudde vertrekt dan van het kleine heideterrein ‘Kapellepôle’ aan de Jan Hofswyk in Wijnjewoude voor de eerste etappe door de Hemrik en Lippenhuizen naar Beetsterzwaag. Om een uur of vier strijkt de kudde neer op een veldje aan De Wissel in Beetsterzwaag bij Basisschool De Trime, waar de eerste herdersmarkt plaatsvindt.

Van elke etappe is de exacte route te vinden op de website www.skiep.frl en op de facebookpagina van de Skieppekuier. De kudde loopt meestal niet de kortste route tussen twee plaatsen, om zoveel mogelijk mensen en dorpen te laten meegenieten.