Agenda

  • Woensdag 30 oktober: Informatiebijeenkomst rondom uitvaart, testament en erfenis
  • Donderdag 31 oktober: UVV/PKN Wietze van der Land over zijn campertocht
  • Vrijdag 8 november: Maatschutjassen
  • Dinsdag 12 november: Koffie- en theeschenkerij met sjoelen

Melle Mol

Lorem

Ik woe froeger helikopterpiloat wurde. Mar ik koe net sa goed leare, dus dat gie net troch. "Mar do bist goed mei dyn hannen", sei myn mem; dat ik sit no yn it grûnwurk.

Fan 'e toer besjoen

Fan 'e toer besjoen

De laatste weken van het jaar zijn best druk. Dorpsbelanger Alwien deed een goede tip op voor wat minder stress: "koop een geit".

Ze zijn best druk, die laatste weken van het jaar. Er moeten projecten worden afgerond, surprises geknutseld, gedichten geschreven, de laatste voorstellingen van het culturele jaar gekeken, plannen worden gemaakt voor de feestdagen en goede voornemens voor 2019 gesmeed.

Cabaretière Claudia de Breij heeft mij via haar boek “Neem een geit” de gouden stresstip aangereikt:

Stress? Doe je geit de deur uit.

Het verhaal achter deze tip gaat als volgt. Er komt een Joodse man bij een rabbijn, en vraagt hem: “Wat moet ik doen? Ik heb het zo druk, een eigen zaak, vijf kinderen en een vrouw die zwanger is. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen”. De rabbijn antwoordt: “Weet je wat je moet doen? Neem een geit in huis.” De man: “Huh, een geit? Wat moet ik daar nu mee?”

Maar hij volgt zoals altijd trouw het advies van de rabbijn op en koopt een geit. In zijn huis wordt de chaos alleen maar groter. De geit vreet alles op, poept en plast overal. De man is radeloos, zijn onrust wordt alleen maar groter. Een week later gaat hij weer naar de rabbijn. “Help! Sinds de geit is de chaos in huis niet meer te overzien. Wat moet ik doen?” Het antwoord van de rabbijn is: “Doe je geit de deur uit”. De man volgt ook nu weer het advies op, de geit gaat de deur uit en de situatie thuis is veel rustiger en de man kalmeert.

Moraal van het verhaal: ga bij stress of drukte eens op zoek naar ‘jouw geit’. Wat heb je op je genomen of beloofd waar je geen zin in hebt of niet waar kunt maken? Zoek de geit en doe hem de deur uit.

Even terug naar de drukke decembermaand. Ik heb mijn geit niet kunnen vinden. Drukte op het werk? Hoort erbij. Binnenkort lekker kerstvakantie. Sinterklaas? We knutselen en dichten lekker nog even door want ik ben dol op deze traditie. Minder cultuur? Zeker niet en dus pikte ik dat laatste festivalletje en concert in de stad nog even mee, haalden we Tryater naar onze woonkamer en keken we op de laatste avond van het culturele jaar naar de prachtig verlichte Oldehove.

December? Heerlijk!

En misschien koop ik in januari die geit.

Alwien de Boer