Je bent hier: Home / Fan ‘e toer besjoen – november

Fan ‘e toer besjoen – november

Een borreltje tegen de eenzaamheid?

Als ik zeg dat ik in Wirdum woon, verschijnt er vaak een vraagteken boven het hoofd tegenover me, zeker buiten Friesland. “Nooit van gehoord, hoeveel mensen wonen daar?”, vragen ze dan. ‘Nou 1000… of 1200 ongeveer denk ik. Eigenlijk weet ik het niet precies. Dat ga ik nog ’s opzoeken’, dacht ik.

Dit zegt het internet daar over: In 2018 heeft het dorp Wirdum 1075 inwoners. Een jaar eerder, in 2017, waren dat er 1060. In 2016 nog 1050. Gestage groei dus. Met de nieuwbouw in Blauleech zal die stijging naar verwachting nog even doorzetten.

Behalve het aantal inwoners kom ik nog allerlei andere interessante cijfers tegen. Zo hebben we bijna 70 bedrijven in Wirdum, tegenover ruim 50 in 2013. Ik vind het best veel, waar zitten die dan wel? Maar goed, een bedrijf hoeft natuurlijk niet altijd een bestelbus op de oprit en lichtreclame aan de gevel te hebben. Gelukkig niet zeg, dat zou me een mooie kermis worden.

Dan onze gezondheid: 47% van de Wirdumers doet aan sport. Goed zo. Maar ook heeft 50% overgewicht, zou dat de andere helft zijn? Of zijn die Wirdumers met overgewicht ook juist die sporters?

En…. 86% staat volgens de gezondheidsmonitor ook als drinker te boek. Da’s best wel veel. Maar wat is een drinker? Of zouden ze misschien tijdens het dorpsfeest hebben gemeten?

Ook ervaart 84% zijn of haar gezondheid als goed. Kunnen we dan concluderen dat een borreltje gezond is, of is dat wat te kort door de bocht? Het gaat hier trouwens (gelukkig) wel over inwoners van 19 jaar en ouder.

We hadden met zijn allen 530 personenauto’s voor de deur staan. Wat ik dan nog wel zou willen weten, hoeveel er van het merk Peugeot zijn. Op de een of ander manier lijken die nogal ruim vertegenwoordigd in ons dorp.

Dan nog deze. 16% van de inwoners geeft aan dat hij aan een of andere vorm van mantelzorg doet, wat natuurlijk lovenswaardig is. Maar ook dat 44% van de ouderen in ons dorp zich eenzaam voelt, en 6% van de ouderen geeft aan dat ze zelfs zeer ernstig eenzaam is. Dat zijn natuurlijk minder mooie cijfers. Iets om over na te denken. En misschien moeten we dat borreltje toch eens wat vaker samen met een oudere uit ons dorp drinken.

Sietze

Bronnen: Wikipedia, allecijfers.nl, CBS gezondheidsmonitor